Cykla i både varmt och kallt, vått och torrt

by Anastacio Langworth

Av förståeliga anledningar så är det många som enbart använder sina cyklar under sommarhalvåret, och då nästan bara under de dagar som är extra varma och fina. Vi kan hålla med om att det är fantastiskt härligt att cykla dagar som dessa, men det är heller inte så värst farligt som man kan tro att även cykla när förutsättningarna känns mindre optimala. Ja, med rätt förberedelser så kanske det faktiskt vara minst lika trevligt som på sommaren!

Ett bra fortskaffningsmedel

Att cykeln är ett bra fortskaffningsmedel, sett ur en rad olika aspekter, är någonting som de allra flesta kan ta i hand på. För att nämna två stora anledningar till varför cykeln är att föredra framför bilen så kan man enkelt räkna upp de två faktumen att det är bättre för hälsan, samt för miljön. För de som är utrustade med en rejäl cykel borde det därför vara en no-brainer att exempelvis ta denna till jobbet så ofta den bara kan. Något som faktiskt är möjligt året om (lita på oss, så är det faktiskt)!

Svårare förhållanden

Det man behöver för att ta sig till jobbet med cykeln när förhållandena är som allra svårast, det vill säga vintertid, är bra kläder som du inte kommer frysa i men som även låter kroppen andas. På så vis så behöver du inte bli alldeles svettig under cykelturen till jobbet och i princip behöva duscha och byta kläder när du väl är framme (beroende på vilken typ av jobb du nu har). Du kommer även behöva utrusta din cykel med någon form av dubbdäck som gör att du relativt enkelt tar dig fram både på snö och is. Däcken som gäller vintertid brukar även tendera att vara lite tjockare i sin utformning, allt för att du ska få ett bättre fäste mot snön.

Bra träning

Det är bra träning att cykla och oavsett om du väljer att endast cykla på sommaren eller väljer att cykla året om så ger det dig en bra kondition. Så klart så kan det kräva lite mer av dig under vinterhalvåret då det både är kallare och mycket halare ute. Men väl förberedd så kommer du att klara även detta. Du får också mer vana för varje gång du ger dig ut och vintercyklar. Var rädd om dig och du, använd alltid hjälm så det är en billig livförsäkring för dig. Se också till att klä dig efter det väder som är ute. Ta hellre på dig lite för mycket som du kan ta av dig om du blir för varm. Lägg också med en extra tröja i din ryggsäck eller cykelväska utifall du börjar frysa.

Aktiv fritid / Fritidskläder