Klädd för slalomskidåkning

by erik

Vi har tidigare skrivit om att vara rätt klädd för att åka längdskidor, en fysiskt krävande sport där det ofta kräver att du har kläder som låter dig svettas men att kläderna andas. I när man åker skidor utför är det inte helt annorlunda, men lite.

För det första kan vi börja med att påminna alla slalomfantaster att oavsett hur duktig man är så är det aldrig någon nackdel att ha på sig en hjälm för att skydda huvudet. Det kan, som man säger, bli en billig livförsäkring om det så att säga blir en innerskida i mitten av backen.

För det andra så gäller det såklart som med allting annat att man måste anpassa sin klädsel utifrån hur vädret ser ut. Är det närmast nollgradigt så kanske det för det första inte ens är läge att åka, men skall man åka så kan det fungera att åka i underställ, jacka och täckbyxor. Sjunker det ner till någonstans mellan fem och tio minusgrader kan det vara läge att också ta på en tröja med polokrage ovanpå underställsöverdelen. Det fungerar dock fortfarande med den medelvarma täckjackan. Tycker man att det är otympligt med att bära halsduk när man åker så finns det något som kallas för en buff som är perfekt att använda. Den ser ut lite som en mössa men mycket längre och den är inte ihopsydd. Den är således smidig att använda både som komplement till halsduk och som skydd för ansiktet om det drar kallt i utförsåkningen.

Har gradantalet sjunkit till under -15 så är det återigen en bra idé att fundera på om det är läge att åka. När man åker i farten nedför så blåser det riktigt kallt och man kan riskera att bli sjuk – precis som med längdskidåkning. Men ska man bums åka så är det bra att ha en ännu lite tjockare jacka, samt tjockare strumpor att ha i pjäxorna.

Fritidskläder