Kläder för vinteraktiviteter

by admin

På vintern ökar alltid vikten av att vara rätt klädd när man vistas utomhus. För att undvika att frysa eller bli blöt av svett gäller det att tänka noga på vilka kläder man köper och hur man sedan använder dem.

Kläder vi använder under vintern bör kunna transportera bort fukt från huden och inte bara absorbera den. På detta sätt kan fukten passera genom klädesplaggen och avdunsta utan att kyla ned kroppen. Detta är egenskaper många moderna funktionsmaterial har och är absolut vad man bör kolla efter när man köper vinterkläder.

För att kläderna sedan ska få bästa möjliga chans att göra sitt jobb och hålla en både torr och varm gäller det också att tänka på hur man använder dem. Absolut bästa metoden är den man brukar kalla för lager på lagerprincipen. Man talar då oftast om tre olika lager:

  1. Innersta lagrets huvudsakliga uppgift är att leda bort fukt från huden. Underkläder och sockar är det mest grundläggande, men för resten av kroppen är det perfekt att köpa ett riktigt underställ. Det behöver inte vara speciellt dyrt för att göra ett bra jobb heller. Bäst resultat får man när lagret sitter tight mot kroppen, men utan att påverka rörligheten eller strama åt obekvämt.
  2. Mellanlagrets främsta uppgift är att isolera kroppen. Men samtidigt ska det även kunna transportera fukten vidare och inte själv bli blöt av den. Den isolerande egenskapen kommer från mängden luft själva materialet innehåller. Tjockare material håller mer luft och kan därmed isolera bättre. Detta lager är det som i högst grad måste anpassas efter förhållandena; ju kallare det är ute desto tjockare lager bör man satsa på. Är det väldigt kallt kan man till och med ha två olika plagg för detta lager. Håller man på med fysisk aktivitet bör lagret anpassas efter behovet efter man redan blivit varm i kroppen.
  3. Ytterlagret ska fungera som ett skydd mot väta och vind. Den måste dock även kunna släppa ut den fukt som kommer från de inre lagren samtidigt som den håller kvar värmen där. Material som Gore-Tex, Dermizax och liknande är väldigt bra val för detta lager. Men vistas man i väldigt kallt och torrt klimat kan faktiskt bomull vara ett bättre alternativ.

Aktiv fritid / Fritidskläder / Underkläder