Rätt kläder och packning för vinterjakten

by admin

Vinterjakten innebär massor med olika byten, det finns lika många jaktmöjligheter under vintern som sommaren. Men det kan så klart vara svårare att hitta byten eftersom den tunga snön kan göra det svårt att gå långt in i skogen. Det är ansträngande att röra sig i snö, bättre att sitta på pass och invänta bytet istället. Men om du ska sitta djupt inne i skogen, mitt i vintern, vad ska du välja för kläder?

Ytterst

Dina ytterplagg ska alltid vara anpassade för jakten. Det betyder att du borde främst vända dig till en jaktbutik som Bearskin för att hitta anpassade vinterplagg. De ska kamouflera dig bland granar och snön, ha smart förvaring för dina saker som behöver följa med, insydda reflexband eller tyger så dina jaktkamrater kan se dig. Du kan köpa ett färdig set med jacka och byxor som håller borta snö och vind från att ta sig in i kläderna.

Tänk också på vilka skor du väljer. Finns det risk att du ska pulsa i snön behöver du högre och extra fodrade kängor som hindrar snö från att packas i skorna. I skorna ska du så klart ha två par sockar och i fickan har du ett extra par om du blir blöt om fötterna.

Inre lagret

Det ska helst vara flera inre lager. Om du har en tunnare ytterjacka ska du ha en ull- eller fleecetröja under som värmer och hindrar vinden. Blir du varm och vill ta av dig ska du behålla ytterjackan och istället ta av fleecetröjan. Ytterjackan med reflexer ska alltid vara på eller ersättas med en varselväst.

Närmast kroppen är det bäst med ett underställ i ull eller funktionsmaterial, båda dessa suger inte åt sig fukten och håller kvar den så du blir blöt och kall. Ull har en fantastisk isoleringsförmåga och funktionsmaterial transporterar effektivt bort svett och har mycket stretch för maximal komfort. Ull har också fördelen att det sker en kemisk reaktion när ull utsätt för vätska som skapar värme. Det är en anledning varför yllevantar inte blir kalla även om de är våta.

Aktiv fritid / Fritidskläder / Jakt / Underkläder