Rätt plagg vid rätt tillfälle

by admin

Det som passar på jobbet kanske inte passar lika bra på fritiden, och det som passar i soffan kanske inte ger stöd nog när man tränar. Men vad kännetecknar olika typer av kläder?

Arbetskläder

Med arbetskläder brukar man oftast mena de kläder man har när jobbet kräver speciella kläder. Det kan vara olika typer beroende på jobbet, de plagg i ett kraftigt material som passar vid ett vägarbete är ett exempel, och ett annat är de kläder alla som jobbar på sjukhus har. Kraven är då olika och anpassade efter vad de ska användas till. Vid vägarbete är det viktigt att kläderna tål slitage, och på sjukhus är det viktigt att kläderna är sterila. En funktion med arbetskläder kan vara att man visar vilken yrkesroll man har. Det blir allra tydligast i de yrken som har uniformer.

Fritidskläder

Fritidskläder är väl det mesta som skulle göra Magdalena Ribbing i DN upprörd om man kom till jobbet klädd i dem. Även fritidskläder behöver anpassas för vad man ska göra. Ska de vara så mjuka och bekväma som möjligt? Ska de tåla att man ligger på knä och rensar ogräs? Ska de funka på långvandring? Olika kläder är lämpliga vid olika fritidsaktiviteter. Här väljer man oftast det plagg som man trivs bäst med. För det mesta så är funktionskläder de som passar bäst som fritidskläder.

Finkläder

Eftersom fester är något som oftast infaller på fritiden kan man klassa finkläder som en typ av fritidskläder. Man menar då för det mesta något som är lite finare än den kostym man brukar jobba i. Det kan vara en lite finare kostym, kanske smoking eller frack. Hos Neckwear finns ett bra utbud. Det finns mycket fint att välja bland och smaken skiljer sig åt hos oss alla. Välj det du tycker mest om och du kommer helt klar bli nöjd. För kvinnor är det oftast finare typer av klänningar, aftonklänningar eller långklänningar som gäller.

Träningskläder

En helt annan typ av fritidskläder är träningskläder. Då kan man ha ett visst fokus på utseendet, men viktigare är funktionen. Att det är plagg som andas och ger rätt stöd är viktigt då det gäller träningskläder. Oftast så svettas man då man tränar och då vill man inte ha plagg som inte andas och tar upp fukten. Det ska också vara lediga och inte sitta åt då man vill vara så rörlig som möjligt då man tränar.

Fritidskläder