Strumpor för skidåkning

by erik

Vad är skidåkarens största problem när det gäller skidåkning. Förutom en eventuellt dålig kondition eller dålig balans på grund av ovanan av att stå på ett par skidor så är det utrustning och kläder som är viktigast och det som kan bli största problemet. Du kan ha en hur bra utrustning som helst och perfekt valla men om du inte är rätt klädd för att åka skidor så kommer du inte att få en bra upplevelse av din skidtur.

Att vara rätt klädd för fritids aktiviteter är av största vikt. Speciellt om aktiviteten innebär att man kommer att bli varm, kall eller att svettas i kombination med det. Om man börjar nedifrån upp så är strumporna det första att se över. Att köpa ett par riktiga strumpor för skidåkning är viktigt, för foten rör sig i pjäxan även om man snörar pjäxan ordentligt. Om inte strumpan sitter still på foten så kan det lätt bildas blåsor och skavsår, speciellt om man svettas. Svett och skavsår går att undvika med skidstrumpor eftersom de är gjorda för att sitta rätt på foten och att transportera fukt från foten och hålla foten torr. Blöta fötter i kombination med kyla på vintern är ju inte heller en bra kombination.

Att ha ett riktigt underställ som håller dig varm och som transporterar bort svett är också viktigt. Om svetten inte transporteras bort så kommer du lätt att kylas av. När det gäller vilka material som är bäst för att hindra att man svettas eller blir fuktig så finns det olika lösningar av material och tekniker att sy in kanaler. Rent generellt så är kläder av ull bäst på att suga upp fukt och ändå hålla kroppen torr.

Att ha en bra mössa och ett par varma handskar är viktigt. När man åker skidor så skapar vinden en kylande effekt som är kallare än den omgivande temperaturen. Om man är klädd så finns det egentligen bara ett ställe som värmen kan lämna kroppen och det är från huvudet. Huvudet kallas också ibland kroppens skorsten.

Ytterst på kroppen så har man lämpligen ett skalplagg som stoppar vind och väta men som ändå kan andas. Om det är riktigt kallt utomhus när man är till exempel ute och åker skidor så bör man se till att ta på sig ett lager till i form av en tröja som är varm.

Kom ihåg att vid skidåkning så är det oftast fötterna som tar stryk och att det därför är viktigt att använda ordentliga skidstrumpor. Tubsockar eller andra strumpor är inte anpassade för denna typ av aktivitet och bör därför få stanna hemma i byrån.

Fritidskläder / Underkläder