Utrustning för längdskidåkning

by erik

Vi har tidigare skrivit lite om utförsåkning och bra kläder och utrustning för detta. Nu tänkte vi prata lite om längdskidåkning istället, och närmare bestämt utrustningen.

Att åka längdskidor är för många svenskar något som tycks finnas i generna sedan tidigare generationer. Att det fortfarande än idag är så populärt i Sverige skulle vi gissa beror på tre saker:

  • Tradition
  • Framgångar
  • Hälsomedvetenhet.

Det är som sagt traditionellt sett en populär aktivitet, vilket har lett till att vi skördat stora framgångar på det internationella planet med många medaljer i stora mästerskap. Att vi blir alltmer hälsomedvetna är inte heller det någon nackdel för rekryteringen.

Oavsett vilken nivå man befinner sig på så behöver man förstås utrustning att använda, och det var ju det vi skulle ge lite tips om nu. Behöver du införskaffa något av det nedanstående; längdskidor eller övrig utrustning så kan vi rekommendera Länna Sport som är en stor återförsäljare av fritidsutrustning. Tipsen här nedan är hämtade från en intervju gjord av vasaloppet.se med den tidigare landslagstränaren Magnar Dalen.

Skidor – Skidor ska alltid, alltid köpas av någon som kan sin sak. Därför så är det rekommenderat att du köper skidor från en specialistbutik. Det är viktigt att du köper skidor med rätt spann och som passar för din vikt och din åkteknik. Har man råd så ska man helst låta skidorna kosta minst 2500-3000 kronor för att få bra kvalitet.

Skidskor – Det allra viktigaste med skidskorna är att  de ska kännas bra. Kvalitet spelar förstås in, men de kan kosta 10 000 och känns de inte bra och sköna på fötterna så är de värdelösa. Tänk också på att köpa en fodrad variant om du planerar att åka längre sträckor eller om du helt enkelt har lätt för att frysa om fötterna.

Bindning – Det finns två olika typer av bindningssystem idag, SNS och NNN. Det rekommenderas att du låter valet av sko sköta valet av bindning.

Stavar– Här är de allra viktigaste faktorerna att du har rätt längd och rätt handrem som inte skaver när du åker. Kork är att föredra som handtag eftersom det är varmast och vi rekommenderar att du väljer en lite större truga.

Längdskidåkning