Var mer selektiv när det kommer till klädvalen

by admin

Att vara en informerad konsument är inte alltid så enkelt. Kläderna vi köper kommer ju inte direkt med en lång lista över vilka mellanhänder som varit inblandade och under vilka förhållanden kläderna tillverkats. Men att ta sig tiden och göra lite efterforskning är något man faktiskt kan komma långt med.

Det finns en mängd kläder på marknaden idag som på ett eller annat sätt märkts som ekologiska. Och det låter självfallet som något positivt och många vill stödja detta. Men det berättar inte hela sanningen om produktionen. Ekologisk bomull kan exempelvis fortfarande vara odlat i ett väldigt varmt land och förbrukar mycket livsviktigt vatten för att kunna tillverkas.

Nu kan man ju då börja fråga sig vad man faktiskt kan göra för att dra sitt strå till stacken så att säga. Att helt sluta köpa nya kläder är knappast en lösning i dagens samhälle. Det bästa är faktiskt att köpa kläder som håller länge. På så sätt köper man också färre kläder. Vilket är ett av de mest effektiva sätten att vara en mer medveten konsument i detta fall.

Det går faktiskt att hitta tillverkare och försäljare som också tänker på detta vis och lägger vikten på kvalitet över kvantitet. Att använda sig av dessa butiker i större utsträckning kommer absolut vara bättre för miljön och skicka ett budskap till de som fokuserar på kvantitet istället.

Miljömärkningar för kläder som fokuserar på annat än huruvida det är ekologiskt eller inte finns också på plats för att vägleda oss i våra val av kläder. Att hålla utkik efter dessa nästa gång man är ute efter att köpa ett eller annat plagg är också något man kan göra.

Fritidskläder